'Sharon komt met vredesinitiatief'

Premier Ariël Sharon zal op korte termijn komen met een hernieuwd plan om het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen. De Israëlische krant Haaretz meldde gisteren dat een Israëlische regeringswoordvoerder dit heeft bevestigd.

Uit de woorden van de regetingswoordvoerder viel op te maken dat dat Jeruzalem nu overweegt enkele van zijn "functies" in de bezette gebieden op te geven, waardoor de Palestijnen hun aangelegenheden zelf kunnen regelen. Op deze manier zou in principe een soort Palestijnse staat worden gecreëerd, aldus de woordvoerder.

De krant meldt verder dat het pakket maatregelen zal "overeenstemmen met en niet in tegenspraak zijn" met het internationale vredesinitiatief, beter bekend als de routekaart naar de vrede. Sharon liet donderdagavond in een toespraak in Tel Aviv al doorschemeren meer te zien het diplomatieke initiatief.

In Israël groeit de ontevredenheid onder de bevolking over de huidige situatie. Het plan zou dan ook een directe reactie op zijn. Sharon hoopt, door middel van het nemen van een reeks maatregelen in de bezette gebieden, de situatie te verbeteren. Hierdoor zou Israël geen grote politieke risico's meer lopen.