Edense Marokkanen kwaad op gemeente

Het plan van de gemeente Ede om een groep jonge onverbetelijke criminelen keihard te gaan aanpakken, heeft tot grote woede geleid in de Marokkaanse gemeenschap. Abderrahim Gssime, voorzitter van de Kerngroep Marokkaanse Gemeenschap Ede (KMGE), zegt dat er op deze manier een politiestaat ontstaat.

Gemeente en politie willen de harde kern van zo'n 40 overlastgevende jongeren bestrijden met een apart team van acht agenten. De groep wordt in kaart gebracht, de leiders eruit gehaald en voor de echte criminelen rest repressie. Ook wordt getracht een groep van zo'n 200 'meelopers' voor afglijden te behoeden.

Gssime is boos omdat het plan volgens hem alleen Marokkaanse reljongeren treft. ''Ik ben voorstander van het hard aanpakken van criminaliteit. Maar hard aanpakken geldt voor iedereen, niet alleen voor Marokkanen. Anders hebben we te maken met een apartheidsregime. Het steekt ons vooral dat we niet zijn betrokken in de plannen''.

Gssime: ''Dit plan kost de gemeenschap een hoop geld en vergroot de onrust en stigmatisering. Als de burgemeester ouderen in Ede bang wil maken, dan heeft hij dat nu voor elkaar. De burgemeester denkt in wij en zij. Dat is ons grootste bezwaar: hij heeft een dubbele agenda''.

De gemeente Ede snapt niets van het commentaar van de KMGE. Het gemeentebestuur distantieërt zich volledig van de uitspraken. Burgemeester Robbertsen benadrukt dat het plan niet alleen op Marokkaanse jongeren is gericht, en dat het met de meeste Marokkanen in Ede prima gaat.