Euro bereikt recordkoers

Vanavond heeft de euro ten op zichte van de Amerikaanse dollar de hoogste koers ooit bereikt. De recordkoers bedraagt 1,1958 dollar voor één euro, hoger dan het vorige record van 1,1934 dollar in mei van dit jaar.

Na het nieuws dat in Amerika veel minder buitenlandse investeringen plaatsvinden, daalde de dollarkoers sterk. Vanwege de gigantische tekorten op de lopende rekening van de handelsbalans zou de Verenigde Staten de inkomsten uit investeringen goed kunnen gebruiken. Ook de angst bij beleggers voor nieuwe terroristische aanslagen zorgt voor een lagere dollarkoers.

Analisten verwachten het eind van de stijging van de eurokoers nog niet in zicht is. "Je moet nu niet gek opkijken als de euro snel opstoomt naar 1,22 of 1,23 dollar", aldus een analist.

Introductie
Toen de euro begin 1999 op de valutamarkten werd geïntroduceerd, noteerde deze een koers van 1,16675 dollar. Na een zeer goede start raakte de euro in een diepe crisis en daalde ruim 30 procent. Op 26 oktober 1999 werd op 0,8230 dollar het laagste niveau bereikt.