Luuk Koelman gaat in beroep tegen vonnis

Columnist Luuk Koelman gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Bredase rechtbank van afgelopen vrijdag. Daarin bepaalde de rechter dat de schrijver zijn column 'Menselijk schild in Ramallah' over Gretta Duisenberg moet rectificeren en van zijn website moet halen. Koelman beschreef in de column hoe Duisenberg seks heeft met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Gretta Duisenberg vond dit grievend en denigrerend en spande een procedure.

Koelman meent dat het vonnis sowieso van tafel moet omdat De zaak Duisenberg-Koelman concrete jurisprudentie heeft opgeleverd. Jurisprudentie die voortaan ook tegen collega-columnisten, cartoonisten en cabaretiers gebruikt kan worden, vreest Koelman. De columnist put hoop uit eerdere vrijspraken voor andere columnisten, zoals voor Theo van Gogh en Theodor Holman. "Ik beschrijf alleen een gefingeerde situatie. Dat is iets heel anders dan Theo van Gogh die schrijft dat islamieten geitenneukers zijn. Zoiets zou ik nooit doen", aldus Koelman.

Binnen een week beslist de schrijver of hij gewoon hoger beroep aantekent of een bodemprocedure, zo schrijft Webwereld.nl. ''Aanvankelijk zag ik op tegen de hoge kosten die mogelijk aan een beroepsprocedure zijn verbonden. Die lijken echter mee te vallen. Bovendien heb ik wat aanbiedingen gekregen van mensen die zeggen dat ze willen meebetalen", aldus Koelman.

Koelman roept op zijn site op om hem in de juridische procedure financieel te ondersteunen. Wie 10 euro of meer aan de columnist overmaakt, krijgt een gesigneerd exemplaar van een boek van Koelman.

Op vele sites (vooral weblogs) is inmiddels een kopie (mirror) van de gewraakte column verschenen.