Treiterlijnen worden niet verboden

Minister Brinkhorst van Economische Zaken zal de inmiddels drie jaar ingeburgerde treiterlijnen niet gaan verbieden. Hij is van mening dat het niet aan de overheid is om hierover een beslissing te nemen. Brinkhorst vertrouwt erop dat de treiterlijnen zichzelf beperkingen opleggen, om te voorkomen dat er "geen geestelijke schade wordt aangericht."

Brinkhorst kwam tot dit standpunt, na een gesprek met drie exploitanten van de treiterlijnen. De partijen kwamen snel tot de conclusie dat treitertelefoontjes in de trant van "je moeder is ernstig ziek" of ."je man gaat naar de hoeren" niet kunnen. Een geintje als dat van de pizzakoerier die aankondigt dat hij twintig dozen komt brengen, viel volgens de partijen nog wel onder het toelaatbare.

Kort geleden had Brinkhorst aan de Tweede Kamer beloofd met de treiterlijnenbranche in gesprek te gaan. Momenteel zijn er een tiental exploitanten van treiterlijnen in ons land. Brinkhorst had alle aanbieders een uitnodiging gestuurd, maar slechts drie kwamen opdagen. Desondanks verwacht de minister een goede afloop. A. de Lange, commercieel directeur van Telefuture, zegde hem toe met zijn "concullega's" hierover in gesprek te gaan.

De minister zal de exploitanten regelmatig gaan spreken. Daarnaast worden gemeenschappelijke belangen door bedrijfstak samen besproken. Een ander onderwerp van gesprek met de minister is onder meer de onderhandeling over de auteursrechten op ringtones, die de treiteraars naast de plaagtelefoontjes via internet aanbieden.