Missen van EK voetbal kost NL miljard

Wanneer het Nederlands elftal zich morgen niet weet te kwalificeren voor het EK voetbal in Portugal in 2004, dan zal dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Er zou zelfs een tegenvaller van ťťn miljard euro kunnen ontstaan. Zo worden er alleen al aan supportersreizen die niet geboekt worden, reclameopbrengsten en de oplagecijfers van tijdschriften en kranten honderd miljoen euro inkomsten door het bedrijfsleven misgelopen.

Tot deze conclusies komt algemeen directeur Henri van der Aat van sportmarketingbureau Trefpunt na berekeningen. Hij stelt dat de vervolgschade veel groter zal zijn. Zo zegt van der Aat: "Nederland is een exportland en onze voetballers zijn topambassadeurs voor de BV Nederland. Als zij slecht presteren, horen we dat aan de onderhandelingstafels in het buitenland. Ik schat zelfs dat dit in totaal Nederland een miljard euro scheelt."

Zo krijgen de verkopen van televisies, oranje tompoezen van de HEMA alleen een stimulans bij kwalificatie van het Nederlandse elftal. Oranjevla scoort ook goed rond kampioenschappen. Alles wat door de mond gaat, wordt goed verkocht," zegt Joop Holla, directeur van marktonderzoeker GfK, die over woensdag "niet zo'n goed gevoel" heeft.