Irak krijgt eind 2005 gekozen regering

Irak De Amerikanen zullen de macht in Irak in juni 2004 overdragen aan een Iraakse overgangsregering. Dat heeft de Iraakse regeringsraad bekendgemaakt. Als alles volgens plan verloopt zal er eind 2005 een gekozen regering zijn in Irak.

De gekozen regering komt er als er een opzet voor een grondwet is gemaakt. Daarmee komt er nu officieel een snellere machtsoverdracht in Irak. Eerder wilde de Verenigde Staten pas de macht overdragen aan een gekozen regering als de grondwet zou zijn goedgekeurd.

Volgens de voorzitter van de Iraakse regeringsraad, Talabani, zal de nieuwe regering de mensenrechten en de vrijheid van godsdienst volledig respecteren. De grondwet zal mensenrechten hoog houden, voorzien in een onafhankelijk rechtsapparaat en de gelijkheid verzekeren van de verschillende etnische en religieuze groepen in Irak. Het leger zal onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe regering vallen.

Volgens Talabani betekent het eind van de Amerikaanse bezetting niet per definitie dat alle Amerikaanse troepen het land meteen zullen verlaten. Wel zullen ze een nieuwe status krijgen.