Neo-nazi concert kon niet verboden worden

Burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven kon het extreem-rechtse concert vorige week zaterdag om juridische redenen niet verbieden. De optredens van neo-nazistische bands, die plaatsvonden in de door fascisten gekraakte Constant Rebecquekazerne, riepen vooraf veel vragen op van onder meer de PvdA-fractie in Eindhoven, de antifascistische beweging AFA, en het CIDI; zij vroegen om een verbod.

Volgens Sakkers kon dat verbod niet omdat de gemeente al jaren gedoogt dat de kazerne gekraakt is. Gemeente en politie bereidden wel een noodverordening voor die het mogelijk maakte eventueel op te treden in het geval van ongeregeldheden, maar zover kwam het niet.

Het concert had als motto Rock gegen ZOG, ofwel Zionist Occupation Government. Binnen extreemrechtse kringen wordt daarmee een antisemitische samenzweringstheorie bedoeld. Volgens die theorie zouden regeringen wereldwijd achter de schermen worden beheerst door joden. Het extreemrechtse concert vond zaterdag 8 november plaats, precies op de avond voor de 65ste herdenking van de Kristallnacht in 1938 in Duitsland.