Amsterdam wil vastgoedmaffia aanpakken

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester Job Cohen is van plan de Amsterdamse vastgoedmaffia te gaan aanpakken. Het gaat om malafide vastgoedhandelaren en projectontwikkelaars die op grote schaal beleggen in onroerend goed in de stad, en dat geheel of gedeeltelijk doen met crimineel vermogen. Ze worden ook wel de 'stenenmaffia' genoemd.

De vastgoedhandel in de hoofdstad is de laatste jaren herhaaldelijk in opspraak geraakt vanwege connecties met zware (drugs)criminelen, waarbij vooral vastgoedtycoon Willem Endstra in het oog springt, en ook vanwege liquidaties. Als laatste werd deze zomer onroerendgoedhandelaar 'Bulldozer Bertus' Lüske omgelegd.

Cohen wil op korte termijn een aantal maatregelen nemen om de verwevenheid tussen criminaliteit en de vastgoedsector terug te dringen. Zo komt er een financiële screening van projectontwikkelaars aan wie de gemeente grond verkoopt, en ook een screening van het eigen ambtelijk apparaat.

Groot probleem bij de bestrijding is volgens Cohen het gegeven dat de feitelijke eigenaren van vastgoed meestal schuil gaan achter ''een woud van bv's, die soms ook nog eindigen op een tropisch belastingparadijs''.