[update] 'Spreiding allochtonen in wet opnemen'

De VVD wil dat de wet zo veranderd wordt dat spreiding van allochtonen in steden mogelijk kan zijn. VVD-fractieleider Van Aartsen pleitte daar vandaag voor. Gisteren werd bekend dat Rotterdam geen asielzoekers meer wil opnemen. Minister Verdonk van Integratie kwam daarop met kritiek, en zei dat dit juridisch ook niet mogelijk is.

Als het wettelijk niet kan wat Rotterdam wil, dan moet de wet worden aangepast, zo zei Van Aartsen vandaag voor de VARA-radio. Hij maande ook de minister voorzichtig te zijn met het opleggen van regels aan de steden.

De gemeenteraad van Rotterdam vindt dat de stad verhoudingsgewijs fors meer asielzoekers opneemt dan andere steden. Het plan om een asielzoekersstop in te voeren wordt breedgedragen in de Rotterdamse raad, van PvdA tot Leefbaar Rotterdam. Ook een Kamermeerderheid ziet wel wat in (betere) spreiding.

Update 14:36

Veel fracties in de Tweede Kamer hebben afwijzend gereageerd op het VVD-voorstel om de wet te veranderen.

Ook het plan van Rotterdam, om de gemeentegrens te sluiten voor erkende vluchtelingen, stuit op tegenstand in de Kamer. CDA en de PvdA, goed voor een Kamermeerderheid, wijzen het plan resoluut af.