[update] 24 doden bij explosie politiepost Irak

The_Shining had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak In de Zuid-Iraakse stad Nassiriya heeft rond negen uur vanmorgen een zware explosie plaatsgevonden in het hoofdkwartier van de Italiaanse militaire politie. Er zouden meerdere gewonden zijn gevallen.

Een woordvoerder van de Italiaanse Carabinieri ('militaire politie') meldt dat "een bom is ontploft aan de voorkant van het bureau van de 'Multinational Specialised Unit'.

In het zuiden van Irak zijn 2.300 Italiaanse troepen gestationeerd, voornamelijk in de kleine stad Nassiriya. Hier is het sinds de oorlog tegen Irak relatief rustig.

Het originele bericht werd om 10.21 uur geplaatst.

Update 11.00
Het 3FM Nieuws meldt zojuist dat er bij de aanslag 6 doden en een onbekend aantal gewonden zijn gevallen.

Update 13.50
CNN.com meldt inmiddels dat negen Italiaanse politiemannen en drie Italiaanse soldaten zijn omgekomen. Ook zouden acht Irakezen zijn gedood en twaalf anderen gewond zijn geraakt. Er wordt in de puinhopen nog gezocht naar meer slachtoffers gezocht.

De aanslag werd gepleegd met een vrachtwagen, die geladen met explosieven bij het gebouw tot ontploffing werd gebracht. Na de eerste ontploffingen ging ook de munitie die in het pand lag opgeslagen, de lucht in.

Update 14.28
Het dodental van de aanslag blijft oplopen. Inmiddels wordt gesproken over 22 doden, waaronder veertien Italianen. De explosie was zo krachtig, dat alle auto's in de omgeving in brand vlogen en zelfs aan de overzijde van de rivier de Eufraat ruiten sprongen.

In een eerste reactie noemt de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi de aanslag een "daad van terrorisme". Premier Silvio Berlusconi benadrukte dat Italië Irak zal blijven helpen.



Update 20.17
Het dodental is inmiddels opgelopen naar 24. Onder de doden zijn ook twee Italiaanse burgers en acht Irakezen.