Brussel investeert 62 miljard euro in economie EU

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de Europese economie weer aan te zwengelen wil de Europese Commissie in de komende jaren grote investeringen doen. Zo zouden vijftig grote projecten op het gebied van verkeer, energie en rechnologie versneld op gang moeten worden gebracht. In totaal is hiermee tot 2010 een bedrag van ongeveer 62 miljard euro gemoeid. Zestig procent hiervan zou voor rekening van de Europese lidstaten moeten komen. De voorstellen daartoe moeten volgende maand door de Europese regeringsleiders in hun drie-maandelijkse topontmoeting worden goedgekeurd.

Onder de vijftig versneld uitgevoerde projecten zouden vooralsnog geen Nederlandse projecten zijn. Met name de nieuwe EU-lidstaten en de zuidelijke lidstaten zullen ervan profiteren. Het gaat onder andere om grensoverschrijdende spoorwegen en snelwegen tussen Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Ook komt de aanleg van een tunnel onder de Brennerpas tussen Italië en Oostenrijk voor versnelde uitvoering in aanmerking.

Teneinde Europa op het gebied van technologische ontwikkeling concurrerend te houden het budget hiervoor sterk moeten worden verhoogd. Op dit moment bedraagt het budget 1,9 procent van de EU-begroting. Volgens Europees commissaris Busquin (onderzoek en ontwikkeling) moet dit in 2010 3 procent zijn. Ook vindt hij dat de uitgaven voor onderzoek voor ruimtevaart, waaronder satelliettechnologie, flink moeten toenemen.