Zimbabwaanse journalist eerste gast Vrijplaats Tilburg

Wilf Mbanga, een Zimbabwaanse journalist, is de eerste gast van Vrijplaats Tilburg. De inmiddels overleden burgemeester Johan Stekelenburg riep in augustus 2002 Tilburg uit tot Vrijplaats. Een bedreigde schrijver of journalist kan zo in Tilburg een jaar lang rustig publiceren.

Wilf Mbanga is de oprichter van The Daily News in Zimbabwe. Hij werd door de Zimbabwaanse politie in de gaten gehouden sinds de oprichting van de krant in 1999. In oktober 2001 werd Mbanga aangehouden wegens fraude. Deze beschuldiging bleek achteraf vals te zijn. Een maand geleden besliste president Mugabe dat de krant niet meer mag verschijnen. Afgelopen zaterdag was de krant weer te koop. Enkele uren na de start van de verkoop werd het kantoor gesloten en werden de 18 medewerkers ingesloten.

Na Amsterdam is Tilburg de tweede stad van Nederland die een bedreigde schrijver of journalist onderdak verleent. Eén van de initiatiefnemers van Vrijplaats Tilburg is de bekende rechtsgeleerde en filosoof Ashfin Ellian die als vluchteling uit Iran kwam en studeerde en promoveerde aan de universiteit in Tilburg.