Spoeddebat Kamer over soloactie Balkenende

Vanochtend lieten we jullie al weten dat van Aartsen (VVD) constateerde dat de situatie rond de satire nu zelf een hype dreigt te worden. Hij verwacht dat het kwaad van de satire zichzelf uiteindelijk zal straffen omdat de burger een geoefend mediaconsument is. Ondertussen zwelt de kritiek op Balkenende aan.

Vanmiddag zal er een spoeddebat zijn in de Tweede Kamer. Momenteel staat alleen Balkenende's eigen partij, het CDA, achter de openlijke kritiek van Balkenende op de oranjesatires. Alle overige Kamerfracties zetten vraagtekens bij het optreden van de premier.

Van de oppositiepartijen krijgt Balkenende veel kritiek. In de Tweede Kamer is weinig begrip voor zijn uitspraken. PvdA-leider Bos snapt niet "waar Balkenende het vandaan haalt" dat kijkers van het BNN-programma Egoland en het VARA-programma Kopspijkers het verschil niet zien tussen fictie en werkelijkheid.

GroenLinks heeft verbijsterd gereageerd op de "bruuskering" van VVD en D66. Waarnemend fractieleidster Vos van GroenLinks vindt dat Balkenende "gewoon zijn eigen gang is gegaan, hoewel hij wist dat er geen kabinetsopvatting bestond".

Ook de de SP wil de kritiek van premier Balkenende en minister Donner op de satire over het koninklijk huis aan de orde stellen in de Tweede Kamer. De partij vindt dat kabinetsleden zich niet met de inhoud van programma's of toneelstukken moeten bemoeien.