Rijschoolhouders hebben kritiek op examen

De uitslag van een rijexamen is teveel afhankelijk van de examinator. Driekwart van de rijschoolhouders is dan ook van mening dat er een concurrent moet komen voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De rijschoolhouders vinden dat de monopoliepositie van die instantie doorbroken moet worden. Dit zijn de resultaten van een nog niet verschenen onderzoek dat de BOVAG deed onder meer dan driehonderd rijschoolhouders. Als cijfer geven zij het CBR gemiddeld toch een voldoende: een 6,6.

Een woordvoerder van de BOVAG erkent deze uitkomsten maar benadrukt dat "het onderzoek nog goed bestudeerd moet worden. De uitslag is nog niet volledig," aldus R. Boon van de BOVAG. In de loop van dit jaar zullen onderzoekers het rapport afronden en tot een definitieve conclusie komen. Volgens Boon heeft de BOVAG vorige week wel de uitkomsten besproken met de directie van het CBR. De branchevereniging wil het onderzoek later opnieuw aankaarten en gezamenlijk de situatie verbeteren.

Veel rijschoolhouders geven aan dat ze merken dat een kandidaat bij de ene examinator sneller slaagt dan bij de andere. "Kennelijk is dat het gevoel van de rijschoolhouders, maar dat wil nog niet zeggen dat het in werkelijkheid ook zo is," legt Boon uit.