"Arafat gebruikt Palestijns budget verkeerd"

De IsraŽlische krant Haaretz beweert dat de Palestijnse leider Arafat over ongeveer 8% van de totale jaarbegroting van de Palestijnse Autoriteit beschikt. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 65 miljoen euro. Haaretz baseert dit op een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF stelde vast dat Arafat de helft van het geld uitgeeft aan betalingen van "organisaties en individuen", waarvan een deel de achterban van de president is. De ontvangers van het geld zijn overigens niet bekend bij het IMF.

Volgens het IMF moet hier een einde aan komen. Het geld is bestemd voor de personele kosten van zijn staf en voor zijn kantoor. De andere financiŽle overdrachten moeten via de ministeries gaan, niet via Arafat.

Volgens het IMF zijn er in totaal 56.129 medewerkers van de veiligheidsdiensten. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan het aantal dat staat vermeld in de Oslo Akkoorden uit 1993, die de komst van de Palestijnse Autoriteit regelden. Een deel van deze diensten vallen onder Arafat en worden ook door hem alleen betaald.