'Eindhoven biedt extreem-rechts vrijplaats'

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"De gemeente Eindhoven geeft gelegenheid voor rechts-extremistische activiteiten en anti-semitisme". Dat is de mening van directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag."'Dat is een zware beschuldiging", erkent hij, "maar het is bizar en onaanvaardbaar dat de gemeente op gekraakt overheidsterrein een dergelijke vrijplaats toestaat."

Afegelopen zaterdagavond was Naftaniël met andere actievoerders, onder wie enkele Eindhovense gemeenteraadsleden, bij het voormalige kazerneterrein aan de Achtseweg Zuid.

De kazerne wordt al tijden gekraakt door een extreem-rechtse groep. Afgelopen zomer protesteerde de Anti-Fascistische Actie (AFA) al tegen het pand, dat volgens hen een bron van geweld vormt. Het was nu ook de AFA die de politiek attendeerde op het extreem-rechtse gehalte van het concert. Het concert verliep verder rustig.

Afgelopen week ontstond er pas voor het eerst echt brede weerstand tegen de praktijken op de kazerne in Eindhoven. Raadsfracties verzochten de burgemeester een verbod in te lassen van het concert, maar daar wilde burgemeester A. Sakkers niet aan.

De weerstand hield verband met de komst van twee beruchte bands, waaronder de Duitse fascistische band 'Oidoxie' en de nationaal socialistische rock 'n roll band 'Rassenhass' op.

"Ik sta hier als directeur van het CIDI, maar ook persoonlijk, als zoon van een jood die na de Kristallnacht uit Duitsland vluchtte, doet dit me wat", zei Naftaniël. "Iemand mag in eigen huis bijvoorbeeld anti-semitische leuzen hangen en muziek draaien, maar het is hypocriet dat de gemeente Eindhoven zich daar achter verschuilt. Het betreft hier trouwens geen eigen huis. Het is gekraakt eigendom van de overheid en die is er als eigenaar verantwoordelijk voor dat er geen illegale praktijken plaatsvinden."

De aanwezige gemeenteraadsleden als H. Janssen (PvdA) en A. van Alphen de Veer (VVD) kwamen niet in contact met de 'poortwachters' van de kazerne. Ook de pers moest het ontgeleden. Wanneer concertbezoekers werden aangesproken voor een reactie kregen ze vanachter de hekken toegebeten dat ze moesten 'zwijgen'. Er kwamen ongeveer 150 bezoekers op het evenement af. Het waren met name Belgische auto's die de poorten van het terrein passeerden.