Hof VS onderzoekt legitimiteit Guantanamo Bay

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten om de legitimiteit van het gevangenschap van verdachte Taliban-strijders in Guantanamo Bay op Cuba te onderzoeken. Een aantal gevangenen heeft bij het hof beroep aangetekend tegen de uitspraak van lagere rechters dat de Amerikaanse rechtbanken niet mogen oordelen over de rechtmatigheid van hun gevangenschap.

Voor de eerste keer zal het Amerikaanse Hooggerechtshof zich buigen over het anti-terrorismebeleid van de Amerikaanse president Bush.

Een aantal gevangenen vocht hun detentie aan bij lagere rechters in Amerika. De gevangenschap zou ontrechtmatig zijn omdat de gevangenen voor onbepaalde tijd worden vastgezet zonder dat er een aanklacht wordt geformuleerd. Ook mogen de gevangenen geen advocaat spreken en geen contact met hun familie onderhouden. Onlangs diende een ex-gevange een schadeclaim van tien miljoen dollar in, wegens de slechte behandeling.

Het hooggerechtshof maakte duidelijk slechts een beperkt oordeel te kunnen vellen. Zo kan het hof alleen bepalen of de lagere rechtbanken terecht hebben geweigerd een inhoudelijk oordeel te doen. De behandeling van het beroep zal volgend jaar beginnen. Voor de zomer wordt er een uitspraak verwacht.

Momenteel zitten zeker zeshonderd mensen uit 42 landen zitten in Guantanamo gevangen, omdat ze banden zouden hebben met de Taliban, al-Qaeda of andere terroristische organisaties. De Amerikaanse regering weigert hen de status oorlogsgevangen te geven, omdat ze dan beschermd zouden moeten conform door de Conventies van Genève.

Het Internationale Rode Kruis constateerde eerder al dat een groot deel van de gevangenen in Guantanamo lijdt aan depressies omdat ze in volkomen onzekerheid verkeren over hun toekomst.