Opschudding in Duitsland om antisemitische speech

In Duitsland is een legergeneraal ontslagen, omdat deze een speech, met daarin antisemitische uitlatingen van een Duitse CDU-parlementariër, goedkeurde. De parlementariër in kwestie, Hohmann, had tijdens een speech op een nationale feestdag in Hessen gezegd, dat de joden tot eenzelfde "dadervolk" behoorden tijdens de Russische revolutie, als de Duitsers die deze kwalificatie verdienden voor hun nazi-misdaden.

Generaal Reinhard Günzel, hoofd van het elitekorps KSK, was het daar blijkbaar mee eens en schreef in een brief "...de toespraak uitstekend te vinden, met een moed tot waarheid en duidelijkheid die je nog zelden hoort in ons land". Die brief lekte uit en zorgde voor veel kritiek vanuit de Duitse politiek en bij joodse organisaties.

De Duitse Minister van Defensie, Peter Struck, omschreef de woorden van Günzel als "onverdraaglijk". Volgens de minister is het aanzien van het Duitse leger door die brief in diskrediet gebracht. Hij gaf ook duidelijk aann dat er sprake was van oneervol ontslag: "Ik geloof niet dat het een eer is om hem eruit te gooien". De minister gaat wel ervan uit dat Günzel alleen staat met zijn lovende woorden: "Het gaat om een enkele verwarde generaal, die door een nog verwarder CDU-parlementslid op het verkeerde spoor is gezet".

De centrale raad van joden heeft het CDU gevraagd Hohmann te royeren als partijlid en heeft inmiddels aangifte tegen de parlementariër gedaan wegens antisemitisme. "Wat Hohmann weloverwogen heeft gezegd, is het ergste stukje antisemitisme dat ik de afgelopen jaren heb gehoord", aldus Paul Spiegel, woordvoerder van de joodse raad.

De CDU fractie vind dat vooralsnog te ver gaan, maar heeft de parlementariër wel op het matje geroepen. Pijnlijk detail was dat Hohmann tot nu in een parlementaire commissie zat, die op dit moment de mogelijkheden tot schadeloosstelling voor dwangarbeid in oorlogstijd onderzoekt. Hij is nu overgeplaatst naar een "minder beladen" commissie voor milieuzaken.

Submitter calvobbes herschreef dit bericht niet alleen, hij voegde voor de geïnteresseerden ook nog een linkje met meer uitleg over de Russische revolutie toe, waarvoor onze dank!