Zware aanslag op hoofdkwartier VS in Bagdad

raistlin667 en GreeTz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak Bij zeker drie raketaanvallen op het Amerikaanse hoofdkwartier in Bagdad zijn vier mensen gewond geraakt. Volgens de Iraakse politie zijn er minstens drie mortieren op het complex afgevuurd. Gisteren werden er in dezelfde buurt ook al explosies gehoord. Toen raakte er niemand gewond.

De mortieren sloegen in vlakbij het kantoor van de Amerikaanse bewindsvoerder in Irak, Paul Bremer. Het Britse leger maakte de dood bekend van een marinier. Hij kwam afgelopen vrijdag om het leven.

Vanwege het aanhoudende geweld heeft Spanje, een trouw bondgenoot van de VS, besloten een groot deel van zijn diplomatiek staf uit Bagdad terug te halen. De ambassade blijft wel open. Het personeel is overgebracht naar buurland Jordanië. De afgelopen tijd zijn er aanslagen geweest op de Jordaanse ambassade, het VN-hoofdkwartier en het hoofdkwartier van het Rode Kruis.

Daarnaast meldde nyrem ons via de newssubmit:

Ook elders in Irak was het zeer onrustig. Vandaag werd bekend dat Amerikaanse militairen in de noordelijke stad Kirkuk een Iraakse rechter en zijn neef hebben doodgeschoten. De Iraakse politie meldde dat dit gisteren gebeurde.

Volgens luitenant Salam Jalal Ahmad, veiligheidschef in Kirkuk, waren de Amerikaanse militairen maandagavond op zoek naar mensen die hen hadden belaagd. Op een gegeven moment openden ze het vuur op een auto, waarin rechter Hussein Ahmad Chebab en zijn neef Attalah Kalaf bleken te zitten.

Ondertussen blijft de kritiek op Bush' beleid aanzwellen. Het NOS journaal meldt dat, één jaar voor de presidentsverkiezingen van 2004, nog slechts 38 procent van de Amerikanen achter Bush staat. Twee maanden geleden was dit nog meer dan de helft. Niet alleen de vele aanslagen spelen hierbij een rol, maar ook het niet vinden van massavernietigingswapens.

_
De gebeurtenissen van de afgelopen acht dagen omtrent Irak:

28 oktober: Verzet tegen Irak-beleid zwelt aan.
29 oktober: Diverse aanslagen in Irak: zeven doden en meerdere gewonden.
30 oktober: Senaatscommissie stel CIA ultimatum: veel cruciale informatie zou worden achtergehouden.
31 oktober: Iraaks gezin klaagt ministerie in het Verenigd Koninkrijk aan.
1 november: Doden bij Dag van Verzet in Irak
2 november: Zwaarste aanslag op Amerikanen tot nu toe: helikopter wordt neergehaald. Twintig militairen komen om het leven
3 november: Opnieuw diverse aanslagen op Amerikaanse doelen in Irak.
Vandaag: Senaat gaat akkoord met nog eens 87 miljard dollar extra uitgaven voor Irak: voornamelijk bestemd voor militaire operaties.