Turken wonen prima aan Turk

Nederlandse Turken wonen prima aan de straat Turk in Zwijndrecht en snappen niet waar de Marokkaanse schrijver Mohammed Benzakour zich mee bemoeit. Benzakour haalde gisteren het nieuws met het bericht dat Zwijndrecht de straatnaam, vernoemd naar een oude tuinderij, zou moeten veranderen. Volgens de schrijver gaat er van de naam een beledigende, aanstootgevende werking uit naar de Turkse gemeenschap als geheel. Vooral jonge Turken die er wonen zouden er last van hebben, bijvoorbeeld als ze bij een sollicitatie opgeven waar ze wonen.

Turk is nog geen 50 meter lang. De straat telt zeven eengezinshuizen en 24 flatwoningen. De meeste bewoners zijn van Turkse afkomst, maar hebben nog nooit hinder ondervonden van de straatnaam. Wel eens lollige opmerkingen als ze ergens wat kochten wat afgeleverd moest worden: ''Een Turk op Turk!''.

Hassan Arslan, bewoner van de Turk, snapt niet waar Benzakour zich druk over maakt: ''Hij moet zich met serieuze problemen bezighouden. Bijvoorbeeld met speelplekken voor kinderen''.

Een andere bewoner van Turk, Marco van Boxtel, heeft nog wel een tip, mocht de gemeente in de toekomst toch zwichten voor Benzakour: ''Noem de straat dan maar Marokkaan''.