Downloaden singles wint van winkelverkoop

Aswin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten worden meer singles legaal van internet gedownload, dan dat er in de winkel gekocht worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Billboard magazine.

Het aantal liedjes wat legaal van internet gehaald wordt, zou bijna twee keer zoveel zijn als in winkels gekocht wordt. Volgens Nielsen SoundScan, dat het onderzoek uitvoerde, werden er vanaf eind juni 7,7 miljoen nummers gedownload tegen vier miljoen singles die de winkel uitgingen.

Deskundigen menen overigens dat de cijfers niet zomaar naast elkaar gelegd kunnen worden. Dit omdat in de VS lang niet alle hitparade-nummers meer op single worden uitgebracht. De hitparade in de VS wordt ook mede samengesteld naar aanleiding van airplay, dus een single in winkel in niet perse nodig voor een hit.

Platenmaatschappijen kozen voor het legaal op internet beschikbaar stellen van nummers, omdat de verkoopaantallen van singles al geruime tijd tegenvallen. Muziekliefhebbers kunnen via legale muzieksites op internet inmiddels kiezen uit 500.000 titels, die per stuk ongeveer één euro kosten.


Frans Bauer in 1988
Singlehoesje, wat wellicht ook verdwijnt, uit de tijd (1988) dat downloaden van singles nog niet bestond