[update] Aanslag Turkse ambassade Den Haag

germy, Foxx2k3, Phrostbite, Damm, Leejow, bas028, Korneel, Nasus en bumberklevers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Turkse ambassade aan de Jan Evertstraat in Den Haag is brand uitgebroken na een explosie. Volgens de Turkse ambassadeur in Nederland, Tacan Ildem, gaat het om een bomaanslag.

De politie heeft de directe omgeving van de ambassade afgezet. Ook het tramverkeer in de buurt is stilgelegd. Volgens de brandweer is een persoon van de eerste verdieping naar beneden gesprongen. Die zou op een geparkeerde auto terecht zijn gekomen en lichtgewond zijn geraakt.

De Turkse ambassadeur heeft gezegd een man binnenkwam die om informatie vroeg en een verdacht pakje bij zich had. Het zou gaan om een jonge man tussen de 20 en 30 jaar die (slecht) Nederlands sprak. Het pakje zou vervolgens in brand zijn gevlogen. Volgens de ambassadeur is er sprake van materiŽle schade, maar zijn er geen gewonden gevallen.

Update 13:30

Volgens onbevestigde berichten zou er bij het Centraal station in Den Haag een man zijn aangehouden met brandwonden aan onder meer zijn handen.

De informatievoorziening van de politie is overgeheveld naar het OM, dat om 15:00 met een persconferentie komt.

Update 15:20

Volgens minister Donner van justitie is de dader opgepakt. Het zou niet gaan om iemand die uit politieke motieven heeft gehandeld. Wat het motief dan wel is, is nog niet bekend.

De verdachte, een 26-jarige inwoner uit Haarlem, zou geen bom hebben gebruikt bij zijn aanslag. De man was eerder al bij de ambassade geweest, en zou daar toen ruzie hebben gekregen.