Nieuwe OV-chipkaart gaat 7,50 kosten

7,50 wordt de prijs van de nieuwe OV-chipkaart. De opbrengst van de kaart zal ten goede komen aan de regionale OV-bedrijven, zodat ze apparatuur voor de chipkaart kunnen aanschaffen. Dit blijkt uit een brief die minister Peijs van Verkeer vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De minister vindt het niet onredelijk dat de reizigers meebetalen aan de kaart. Ze hebben er immers ook voordeel van. Dankzij elektronische poortjes wordt het zwartrijden teruggedrongen en hoeft men niet meer in de rij te staan voor een kaartje. Volgens Peijs biedt de kaart daarnaast meer service, bijvoorbeeld persoonlijke aanbiedingen.

Het is de bedoeling dat de chipkaart de oude strippenkaart helemaal gaat vervangen. De nieuwe kaart moet eind 2007 in heel Nederland ingevoerd zijn. Het is de bedoeling dat reizigers hun pasje langs een scanner halen, die berekent hoeveel er betaald moet worden. De invoering van zo'n chipkaart is al 25 jaar onderwerp van discussie. Vooral de regionale OV-bedrijven zien op tegen de hoge invoeringskosten van het systeem.

Minister Peijs ziet in dat de eenmalige aanschafprijs van 7,50 wat aan de hoge kant is voor mensen die maar af en toe met de trein of metro reizen. De eerste serie chipkaarten zal daarom waarschijnlijk goedkoper zijn. Dat zal er ook voor zorgen dat reizigers sneller overstappen van de oude strippenkaart op de chipkaart. De kaart is bij aanschaf leeg en moet opgeladen worden voordat ermee betaald kan worden. Van de opbrengst van de verkochte chipkaarten, kunnen de kosten van productie, distributie en service betaald worden. Reizigers zullen nog steeds gebruik kunnen maken van een tijdelijke en duurdere papieren chipkaart, vergelijkbaar met de huidige strippenkaarten van twee of drie strippen.

Voor de ANWB is het onacceptabel dat reizigers geld moeten betalen voor een 'lege' chipkaart. De eenmalige aanschafprijs van de chipkaart komt niet overeen met het principe dat reizigers pas betalen wanneer ze daadwerkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Verder vindt de ANWB het niet eerlijk dat het reizen met een chipkaart duurder wordt dan het reizen met een strippenkaart nu is.