NS: veel minder treinen in 2005

Trein De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn van plan om met ingang van 2005 fors te gaan snijden in de dienstregeling. Zo blijkt uit een vertrouwelijke brief dat met name gedurende rustige tijden en in de weekeindes aanzienlijk minder treinen zullen gaan rijden. Dit valt te lezen in de Volkskrant.

De brief is afkomstig van de directie van NS-Reizigers (NSR) en is gericht aan het management van de NS. In de brief wordt een sombere toekomstvisie gepresenteerd. Zo zou, ondanks de groeiende mobiliteit, het aantal reizigers dalen. Afgelopen jaar bedroeg de afname 2,2 procent. Dit komt overeen met een inkomstenderving van twintig miljoen euro.

Volgens eenwoordvoerder geeft de brief van de NS enkel een denkrichting aan en is er nog niets definitief besloten. "Er is nog niets definitief besloten. We beslissen pas over enkele maanden over de dienstregeling van 2005", aldus een woordvoerder. In de brief zegt de NSR-top het anders: "De voorstellen dienen als uitgangspunt voor het management. Pas over enkele maanden zal er een beslissing worden genomen over de dienstregeling van 2005. Maar in de vertrouwelijke brief staat dat 'wanneer deze maatregel niet wordt doorgevoerd, de continuïteit van het reizigersvervoer in gevaar komt'".

Ondanks de plannen om het aantal treinen te verminderen willen de spoorwegen het percentage treinen dat volgens het spoorboekje rijdt aanzienlijk verbeteren. Momenteel rijdt bijna 83,4 procent op tijd. In 2007 zou dat minimaal 85 procent moeten zijn. De Spoorwegen hadden in een contract met de staat in 2001 nog vastgelegd dat 88 procent van de treinen op tijd zou rijden.