"Maja's voorspelden abnormale maanden"

Een Maja-deskundige van een oude stam in Guatamala heeft begin dit jaar gezegd dat er door de Maja's voorspeld is dat in de periode van 16 augustus tot 15 december 2003 op grote schaal rampen en abnormaalheden zullen plaatsvinden. Een specifieke plaats of tijdstip werd niet gegeven.

Don Jacinto Patsan van de 'Mam'-stam in de hooglanden van Huehuetenango in Guatemala bracht deze voorspelling naar buiten, omdat het volgens hem belangrijk voor de mensheid is om op dit moment kennis van te nemen.

"Voor de Maja's vindt leven en spiritualiteit plaats rond hun heilige kalenders. Voor hun is er geen verschil tussen tijd en ruimte. De Maja's verwijzen er naar als Najt (tijd-ruimte). Door de verschillende Maja kalenders te begrijpen, zijn ze in staat om in de spiraal van de Najt te kijken en voorspellingen te doen over de toekomst met grote nauwkeurigheid", aldus Patsan.

Of de Maja-voorspelling aan het uitkomen is, valt over te twisten. Opvallende abnormaalheden in de voorspelde maanden zijn de grote hoeveelheid stroomstoringen die in augustus en september plaatsvonden, de dichte nadering van de planeet Mars, wat in 60 duizend jaar niet is voorgekomen, en de abnormale zonneactiviteit afgelopen weken. Wetenschappers schrijven in New Scientist dat dit in millennia niet is voorgekomen.

Ook vinden er ongewone bosbranden plaats in Californië, en is het Noorderlicht wat normaal rond de polen verschijnt op abnormale hoogtegraden tot zelfs Mexico zichtbaar geweest. In Nederland waren ook vreemde dingen aan de hand in oktober. Hier is de enalaagste temperatuur voor oktober ooit gemeten. Wat er tot 15 december nog meer gebeurt is nog afwachten.