Rusland sluit oorlog met NAVO niet uit

Schaartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rusland sluit een oorlog met de NAVO niet uit. Dat zei vice-voorzitter van de Russische Generale Staf, generaal Joeri Baloejevski, een dag nadat NAVO-secretaris-generaal George Robertson een bezoek aan het land had gebracht. Volgens Baloejevski is een oorlog met een NAVO-land niet helemaal uit te sluiten. Als Rusland een NAVO-lidstaat zou aanvallen, dan zijn de afspraken (artikel 5) binnen het verbondschap dat dit als een aanval op alle lidstaten wordt beschouwd.

Een oorlog zou overigens niet goed uitpakken voor de Russen, zo zei de Russische generaal. Alleen al de Verenigde Staten geven 270 miljard dollar aan defensie uit. Volgens hem geeft Rusland maar vier tot vijf miljard aan defensie uit.

"Wij, militairen van Rusland, hebben veel vragen bij de mate waarin en de reden waarom de NAVO als militair mechanisme moet worden versterkt, werd Baloejevski vrijdag geciteerd door de krant Rossiiskaja Gazeta. "Waarom moeten de NAVO en de VS nieuwe precisiewapens ontwikkelen? Waarom moeten zij het defensiesysteem en het gebruik van massavernietigingswapens verbeteren?" Daarmee blijkt wel dat de Russen nog steeds wantrouwen hebben in de NAVO. De verdragsorganisatie is ook nog steeds officieel een potentieel gevaar voor Rusland, zo bleek uit een beleidsnota van het Russische ministerie van defensie.

Toch zal het voorlopig niet tot oorlog komen. De Russische President Vladimir Poetin liet weten dat Rusland blijft streven naar een verdieping van de relatie met de NAVO, ondanks vele onopgeloste problemen.