Ministerieel overleg over hamassite

Afgelopen week werd de Nederlandse overheid verzocht om een website over de radicale Palestijnse groepering Hamas te sluiten. Het verzoek werd gedaan door het Simon Wiesenthal Centrum in Amerika.

Nu dreigt de laatstgenoemde stichting naar de Europese Commissie te stappen, als er geen concrete actie wordt ondernomen. Hierop is bekend geworden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het overleg heeft geopend met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Inzet: het verbieden van het beheer van de omstreden site. Dat meldt de site netkwesties. De kwestie gaat niet over de fysieke hosting maar meer over het eigendom. De eigenaar van het bedrijf dat de site host geeft aan in een chat de Palestijnse zaak te steunen, maar niet inhoudelijk betrokken te zijn bij de sites.

In september werd de Hamas met al haar vleugels door de Europese Unie tot terroristische groepering benoemd. Dit gebeurde toen, omdat de beweging verantwoordelijk is voor tientallen dodelijke aanslagen in IsraŰl. Abraham Cooper, de chef van het Simon Wiesenthal Center, zal de Europese Unie aanspreken op hamasonline indien de Nederlandse regering geen verbod oplegt aan het beheer vanuit Nieuwegein.