Belgische belastingcomputer werkt niet

calvobbes stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Bij de Belgische belastingdienst hebben ze al een paar maanden last van een computer die het programma Betax niet meer op wil starten. Die computer is wel noodzakelijk om de papieren aangiftes van de inkomstenbelasting over 2002 in te voeren.
Het werk stapelt zich op
Het betreffende programma zou moeten berekenen of en hoeveel de belastingbetaler bij de fiscus in het krijt staat. "We kunnen de gegevens niet in de computer invoeren om de berekening te starten", aldus een inspecteur. Nu liggen er dus al miljoenen aangiftes te wachten op behandeling.

Opvallend detail is dat de aangifte via internet geen problemen heeft opgeleverd. Critici vinden dan ook dat de overheid teveel aandacht en geld heeft besteed aan de internetaangifte en nieuwe apparatuur, maar dat geld beter aan goede software had kunnen besteden.

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van FinanciŽn kan dan ook niet zeggen hoelang het probleem nog zal duren. Een oplossing is nog niet in zicht. Daardoor komt ook de terugbetaling van teveel betaalde belasting in gevaar.