A'dam debatteert over Marokkanen

Marokkanen, de laatste tijd veel in het nieuws, en dan vooral de jonge Marokkanen die voor veel overlast zorgen in bijvoorbeeld de hoofdstad. Woensdagavond debatteerde de Amsterdamse gemeenteraad voor het eerst specifiek over de problemen met Marokkanen.

Voorafgaand aan het debat was er een spoeddebatje over de uitgelekte privénotitie van PvdA-fractievoorzitter Tjalling Halbertsma. Hij bood zijn excuses aan dat hij het woord kut-Marokkaantjes in de kantlijn van een begroting had neergepend met de toevoeging dat zij maar eens 'gekielhaald' moesten worden op de klipper Stad Amsterdam. D66 wreef het de PvdA nog eens in dat ''het woord'' in die kringen zelfs door een ''fatsoenlijk mens'' als Halbertsma gebruikt wordt. En PvdA-wethouder Hannah Belliot was niet te beroerd haar eigen partijgenoten nog eens even de oren te wassen: ''Als we dit soort woorden niet eens meer zien als belediging...''

Daarna was het tijd voor het debat: Wat te doen met lastige Marokkanen in de stad, hoe kunnen de problemen aangepakt worden?.

PvdA-fractievoorzitter Halbertsma zei dat zijn partij zich realiseert dat in sommige situaties een stevige aanpak noodzakelijk is van ''de rotzooi trappende Amsterdamse jongens'' zoals hij ze deze keer maar eens noemde. ''Maar we realiseren ons ook dat een aanpak nooit zal slagen als tegelijkertijd geen perspectief wordt geboden''.

CDA-fractievoorzitter Hans Res zette in op sport: ''Momenteel sporten allochtone jongeren minder, terwijl dit een goede manier is om deze jongeren nauwer te betrekken bij de Nederlandse samenleving. Behalve goed voor lijf en geest is sport ook een middel om de integratie en participatie van allochtone Amsterdammers te verbeteren.''

De VVD sprak over verplicht integreren, regels handhaven, Nederlands spreken, consequent en streng optreden van de politie, duidelijke normen en waarden. ''Zij die geen respect kunnen opbrengen voor een ander, horen te worden aangepakt. Juist dan moet er een schepje bovenop'', aldus VVD-fractievoorzitter Frits Huffnagel.

''Wel ja, gooi er de knoet maar overheen'', zo hoonde fractievoorzitter Maarten van Poelgeest van GroenLinks de VVD woorden weg. ''Wie nuanceert en daarmee de ingewikkeldheid van het probleem tracht duidelijk te maken, kan mensen ook niet het geloof in een snelle en simpele oplossing aanbieden''.

Burgemeester Job Cohen zei tenslotte dat veel Marokkanen in Amsterdam gebukt gaan onder problemen; ''dat is wat anders dan te zeggen dat Marokkanen voor problemen zorgen. Daar wat aan doen moet de opgave zijn voor politici en bestuurders binnen en buiten deze gemeenteraad. De Marokkanen in onze stad zijn Amsterdammers, net als alle andere Amsterdammers''. De harde kern van probleemjongeren, die volgens hem niet alleen uit jongeren met een Marokkaanse afkomst bestaat, zal worden aangepakt.

Einde debat, waar collectief werd heengedraaid om het echte probleem in Amsterdam: de moeizame integratie van een heel veel grotere groep Marokkaanse Amsterdammers dan de harde kern. Jongeren, hier geboren, die met hun lijf in Amsterdam wonen, maar met hun hart in Marokko.

Duidelijk is dat de politiek geen pasklare oplossing voor de problemen heeft, en dat die wellicht ook niet zo simpel te realiseren zijn.