Dekker wil huren fors laten stijgen

mobie en Bloemkool hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Dekker van Volkshuisvesting wil de huren vanaf juli 2005 fors laten verhogen. Ze hoopt zo de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren.Verhuurders mogen van de minister meer huur vragen voor hun woningen, maar dan moeten ze er wel voor zorgen dat het huren van een huis voor de lagere inkomens betaalbaar blijft.

Momenteel mag de gemiddelde huurverhoging niet hoger zijn dan 0,4 procent, met onder voorwaarden een uitloop tot 2 procent, boven de gemiddelde inflatie over de afgelopen vijf jaar. Dat beleid zal ook nog per 1 juli 2004 gelden.

De huurverhoging moet mensen prikkelen te verhuizen naar een koopwoning of een duurdere huurwoning. Nu blijven mensen met een hoog inkomen in goedkope huurhuizen wonen, terwijl die vooral bedoeld zijn voor starters. Het is nog niet bekend met welk percentage de huren mogen stijgen. Dat moet met de Tweede Kamer,verhuurders en organisaties van huurders besproken worden, aldus de minister.

De Woonbond reageert afwijzend. De bond noemt de plannen "desastreus" voor huurders die, volgens de bond, ook al getroffen worden door andere bezuinigingen, zoals de huursubsidie. Bezitters van koophuizen worden volgens de bond ten onrechte buiten schot gelaten.