Eerste Franse flitspaal reeds vernield

Maandag werd in Frankrijk in La Ville-du-Bois, ten oosten van Parijs, met veel machtsvertoon de allereerste Franse flitspaal opgetrokken. Erg lang heeft de paal niet van zijn plaatsje kunnen genieten. Woensdag bleek het apparaat volledig vernield, "met een steen, een zware hamer of een moker", aldus de Franse politie.

Het ging om een eerste in een serie van zeven flitspalen die tijdens het komend heel drukke weekeinde in Frankrijk operationeel moeten zijn. Frankrijk is van plan in de toekomst meer flitspalen te plaatsen.

De flitspalen leveren een probleem op, daar in Frankrijk een wet uit 1978 bepaalt dat een agent de overtreding moet constateren. Bovendien is de chauffeur en niet de eigenaar van de auto verantwoordelijk.

De Franse regering heeft een creatieve oplossing gevonden om dit probleem te omzeilen: Iemand kan protesteren tegen een bon, maar niet na 135 euro aan borgsom te hebben betaald. Wanneer vervolgens blijkt dat de bestuurder schuldig is vervalt de borgsom en wordt een verhoogde boete opgelegd.

In Nederland lijkt het vernielen van flitspalen zo langzamerhand gewoonte te worden. Deze week nog presenteerde de Tuf-tufclub, een groep van tegenstanders van snelheidscontroles, nog vol trots foto's van vernielingen aan een flitspaal in het Drentse Borger