Gerucht smiley-bende houdt politie bezig

Michel van Bergen, MiGhTy MiKe, Roel's Weblog, SocialDisorder, Doperwtje, the-undertaker en Marky_Mark hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft het de laatste weken druk met een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een 'smiley'. De meisjes die kiezen voor de smiley zouden twee messneden in de mondhoeken krijgen waar vervolgens zout in wordt gestrooid.

Meerdere politiewoordvoerders hebben inmiddels laten weten dat er niets van het verhaal waar is. Het gerucht verspreidt zich op scholen, via sms, en via kettingmails. Volgens de politie Haaglanden is de angst onder scholieren en ouders volkomen onterecht. Zoektochten naar slachtoffers van de vermeende smiley-bende leverden niets op.

Het verhaal over de 'eeuwige glimlach' stamt reeds uit de jaren 60 en komt uit het Schotse Glasgow, zo stelt Peter Burger van de Universiteit van Leiden. In Londen werd het verhaal in verband gebracht met supporters van de voetbalclub Chelsea die supporters van de tegenstander zou bewerken.

In 1990 stak het verhaal het Kanaal over en werd de keus voor verkrachting toegevoegd. Tijdens rellen in het Antwerpse Borgerhout is het verhaal weer opgelaaid. Op dat moment zijn ook de racistische varianten ontstaan.

Volgens de politie Midden- en West-Brabant zal het gerucht nog wel enige tijd rondwaren. Burger verwacht echter dat de publiciteit rond het verhaal de geruchten de kop in zal drukken. Hij verwacht niet dat het gerucht mensen op een idee zal brengen. Daarvoor zou het van veel te "onzinnig sadistische" aard zijn. "Zoals blijkt wekt het alleen de interesse van grappenmakers en leugenaars."