Celstraf geëist voor misbruik zwakbegaafde

calvobbes had ons via de newssubmit een volledig herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Afgelopen vrijdag stond een stel in de rechtbank terecht voor ernstig misbruik van een zwakbegaafde kennis. De twee zijn beschuldigd van onder andere seksueel misbruik en ernstige vernedering van het slachtoffer, dat volgens justitie het verstand heeft van een zesjarig kind.

Eén van de verdachten deed de verwijten nonchalant af als "fantasieën" van het vermeende slachtoffer: "Hij zei wel meer rare dingen". Ze gaf echter wel toe dat er opvallende dingen zijn gebeurd met de gehandicapte. Het slachtoffer kreeg inderdaad rauwe eieren over zijn hoofd. "Maar dat heeft mijn nicht allemaal gedaan", hield de Oosterhoutse daarna snel weer vol.

De rechtbankpresident mr. W. Bakx had nog wel een paar andere gebeurtenissen, waar hij het fijne van wilde weten. Zo zou het slachtoffer gedwongen zijn om vrouwenkleding aan te trekken. Hij werd opgemaakt en daarna gingen ze naar het bos om "rondjes" te lopen.

Officier van justitie mr. R. de Beukelaer noemde het geheel "ernstige vernederingen". Hij zei in zijn pleidooi: "Verdachten konden door hun psychisch overwicht met het slachtoffer doen en laten wat zij wilden." Volgens de officier gingen de vernederingen nog veel verder; zo zou er sprake zijn van verkrachting en aanranding, waarbij het borst- en schaam-haar van het slachtoffer werden geschoren.

Daarnaast werden er ook nog spullen "geruild" met de gehandicapte. Alleen kreeg het slachtoffer de oude spullen, terwijl hij zelf de nieuwe spullen weggaf.

Het OM heeft drie jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist voor de vrouw. Haar kennis hoorde een straf van dertig maanden, tien voorwaardelijk, tegen zich eisen. Volgens hem heeft hij zelf niet meegedaan aan de vernederingen. "Hij kwam iedere avond bij mij eten. En dan word ik achter mijn rug om zo zwart gemaakt." Uit rapporten van deskundigen zou blijken dat de verdachten zelf ook trekken van zwakbegaafdheid hebben.

De verdediging denkt dat het OM geen zaak heeft. De verklaringen zouden zo wisselend zijn dat er geen goede uitspraak kan volgen. De advocaat van de verdachte spreekt ook van seksueel misbruik in het verleden. "Je weet niet wat dat in zijn hoofd heeft gedaan. Hij hongerde ook naar aandacht en affectie. Het is bovendien bekend dat hij vroeger al naar lieve lust handelde en ruilde."

De uitspraak in deze zaak is over twee weken.