Medicijnen worden veel goedkoper

Het mes gaat in de prijzen van medicijnen. Dat maakte minister Hoogervorst van Volksgezondheid bekend. Het RTL nieuws meldt dat de minister artsen en apotheker wil gaan dwingen om enkel de goedkoopste medicijnen te verstrekken. Hij hoopt hiermee te bereiken dat patiŰnten, apothekers en artsen prijsbewuster worden.

Dit staat allemaal in een nog vertrouwelijk plan, wat aanstaande vrijdag in de ministerraad besproken zal worden. PatiŰnten zullen medicijnen uit eigen zak moeten gaan betalen, als zij wensen liever niet de goedkoopste geneesmiddelen te gebruiken. Bovendien wil de minister dat op elk medicijn straks de prijs staat, zodat patiŰnten kunnen zien wat een dergelijk middel eigenlijk kost.

Omdat de kosten van de gezondheidszorg de pan uit dreigen te rijzen, moet het medicijngebruik aan banden gelegd worden. Nu is het nog zo dat er te veel en te dure medicijnen worden gebruikt. Minister Hoogervorst wil daar een einde aan maken. Dat wilde men eerst met de medicijnknaak doen, maar dat stuitte op hevige protesten.

Eerder deze zomer berichtten we jullie al dat apothekers honderden miljoenen euro's aan bonussen en kortingen ontvingen, terwijl voor de klant de medicijnen niet goedkoper werden. Om dat tegen te gaan wil de minister een maximumtarief vaststellen voor de vergoedingen van medicijnen. Per medicijnsoort wijst de minister aan welk middel wordt vergoed.