Irak zucht onder nieuwe golf aanslagen

Irak Bij nieuwe aanslagen in Irak zijn zeker zes doden en drie gewonden gevallen. Een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Fallujah eiste zes levens. Nederlandse Kamerleden die in Irak zijn passen hun programma niet aan.

In de zuidelijke stad Basra raakten een soldaat van de Amerikaanse bezettingsmacht en twee burgers gewond toen een bom langs de weg afging. Bij Kirkuk werd een Amerikaanse militaire post bestookt met vijf Katoesja-raketten, zo meldde een Iraakse politiefunctionaris in de stad. Bij de noordelijke stad Mosul raakten vier Amerikaanse soldaten gewond bij een hinderlaag.

Een zelfmoordaanslag bij een politiebureau in de Iraakse stad Fallujah ten westen van Bagdad heeft aan zes mensen het leven gekost. De dader in Fallujah blies zijn auto op ongeveer honderd meter voor het politiebureau op. De wagen explodeerde voor een jongensschool, waardoor er zich onder de slachtoffers ook kinderen bevinden.

Fallujah ligt vijftig kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad en staat bekend als één van de verzetshaarden tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land. Het ligt in de zogenaamde soennitische driehoek, waar zich veel aanhangers van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein zouden bevinden.

Twee journalisten die mogelijk wisten van de aanslagen die maandagochtend zijn gepleegd, zijn door Amerikaanse militairen in Bagdad opgepakt. Het gaat om een cameraman van de Arabische nieuwszender al-Jazeera en een medewerker van het Britse persbureau Reuters. Al-Jazeera heeft de arrestatie van de cameraman bevestigd.