'Geen geld meer voor kinderopvang'

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft aangegeven niet langer mee te willen betalen aan de kinderopvang. Hij laat ouders van wie de werkgevers geen cent bijdragen aan de opvang in de toekomst zelf opdraaien voor alle gemaakte kosten.

Nu springt de overheid nog bij als werkgevers niet willen meebetalen aan de kinderopvang van werknemers. De CDA-bewindsman was aanvankelijk van plan gedupeerden van onwillige werkgevers tegemoet te blijven komen, maar ziet daar nu van af. "Als werkgevers niet betalen dan doet de overheid dat ook niet extra", zo zei hij in RTL Nieuws.

Volgens De Geus nodigt een dergelijke regeling die werkgevers al van tevoren uit om niet mee te betalen. "Als werkgevers niet betalen dan doet de overheid dat ook niet", zei De Geus. "Werkgevers moeten zich schamen als ze niet bijdragen." In de nieuwe Kinderopvangwet wil De Geus volgend jaar regelen dat werkgevers en vakbonden in de cao afspraken maken. "Laat ze de kinderopvang maar aan de cao-tafel regelen." In tweederde van de gevallen gebeurt dat al.

De nieuwe kinderopvangwet gaat in 2005 in. Er komt de eerste drie jaar wel een overgangsregeling voor werknemers van bedrijven die geen geld in de kinderopvang steken. De Geus springt voor hen nog tot 2008 bij. Dan vervalt de overgangsregeling en moeten ze de kosten zelf gaan dragen.