Zonneactiviteit abnormaal

MrRinuxs jlpicard had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend is wederom een krachtige zonnevlam uitgebarsten op de zon. Dit keer was het raak in zonnevlek 486. Volgens wetenschappers is de zonneactiviteit abnormaal. De straling die door de zonnevlammen veroorzaakt worden kunnen poollichten en storingen veroorzaken.

De uitbarsting vond vanmorgen plaats om 11:10 UTC en mat X17.2 op de schaal van Richter voor zonnevlammen. Het is slechts twee keer eerder voorgekomen dat een zonnevlam deze sterkte bereikte. Op 2 april 2001 en 16 augustus 1989 vond er een uitbarsting plaats van X20.0 op de schaal van Richter.

Opmerkelijk aan de activiteit van de zon dit jaar is dat het niet conform de 11-jarige cyclus geschiedt. New Scientist schrijft dat hevige zonneactiviteit normaalgesproken enkel voorkomt in bepaalde seizoenen die om de 11 jaar voorkomen op de zon. In 2001 is het laatste seizoen geweest.

Er bevinden zich momenteel maar liefst 5 zonnevlekken op de zon. Wetenschappers staan voor een raadsel waarom de activiteit op de zon dit jaar plotseling zo toegenomen is.