Leiden: draadloos internet in de lucht

Hans had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag is het Leidse WiFi-netwerk na maanden proefdraaien officieel de lucht in gegaan. Volgens de beheerder, stichting Wireless Leiden, maakt het netwerk gratis, snel en draadloos internet mogelijk voor enkele duizenden gebruikers.

De verbinding tussen de nu al enkele honderden computers in het Leidse netwerk komt tot stand via radiogolven. Deze techniek is bekend als Wireless Fidelity, oftewel WiFi. Met deze techniek kunnen grote hoeveelheden dataverkeer als foto's en muziekbestanden snel verzonden en ontvangen worden. De verbinding is natuurlijk ook te gebruiken voor internet, e-mail, computerspelletjes en telefonie.

Verbinding minstens net zo snel als kabel en ADSL

Om verbinding te kunnen maken met het netwerk, zijn een computer met een WiFi-kaartje, een antenne en bekabeling nodig. Binnenkort komt er een kastje op de markt onder de naam Wandy, dat de antenne en ontvangstelektronica bevat. "Het kastje is via een kabel op de computer aan te sluiten, waardoor de installatie een stuk simpeler wordt," legde een woordvoerder van Wireless Leiden uit.

De WiFi-verbinding is, afhankelijk van de verblijfplaats van de gebruiker, net zo snel of zelfs sneller dan ADSL- of kabelinternet. "Drukte op het netwerk of een hoog gebouw in de buurt kan de snelheid verminderen, maar het blijft snel," aldus de woordvoerder. Hij vertelde verder dat ontvangst bijna overal in Leiden mogelijk is. Het netwerk is inmiddels zelfs vertakt naar de omliggende gemeenten Jacobswoude, Katwijk aan Zee en Leiderdorp.

Veiligheid van het systeem

Wireless Leiden is een groep van vrijwilligers die zonder winstdoel zoveel mogelijk mensen toegang tot het internet willen verschaffen. "Naast de gebruikers die al actief zijn, hebben zich nog eens ruim duizend belangstellenden gemeld," zo meldt de woordvoerder. De vrijwilligers kijken allemaal uit naar het moment dat al die mensen ook van het netwerk gebruik kunnen maken. "Het blijft toch de vraag wat er gebeurt als zoveel mensen tegelijk bezig zijn."

WiFi is een open netwerk, dus er rijzen regelmatig vragen over hoe veilig het systeem nou eigenlijk is. Wireless Leiden laat weten er alles aan gedaan te hebben om misbruik van het systeem te voorkomen. Er is onder andere een filter op de toegangspoorten gezet om te zorgen dat er geen ongevraagde e-mail (spam) verzonden kan worden. Onder de gebruikers van het systeem is ook een aantal Leidse scholen. "Daar wordt de informatie standaard gecodeerd bij de verzender en gedecodeerd bij de ontvanger. Andere gebruikers kunnen hetzelfde doen."

WiFi-techniek in de rest van Nederland

Ook in steden als Amsterdam en in congrescentra en hotels in Nederland verschijnen zogenaamde Hotspots, basisstations voor een draadloos netwerk. In de omgeving van die basisstations kunnen mensen met hun draagbare computer internetten en e-mailen. Die basisstations zijn meestal niet met elkaar verbonden. Bij het Leidse WiFi-netwerk is dat anders, de knooppunten van dat netwerk staan wel met elkaar in contact. Het netwerk draait op diverse snelle ADSL-verbindingen die dienen als toegangspoort tot het internet, ter beschikking gesteld door bedrijven en particulieren.