Ivoriaanse politieagent neemt order te letterlijk

Wessie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar nu blijkt heeft een politieman in Abidjan (Ivoorkust) verleden week zijn orders verkeerd begrepen. Het gaat hierbij om de dood van een Franse journalist. Zijn chef had hem gezegd de journalist weg te werken. De agent voerde de opdracht letterlijk uit en schoot de journalist dood.

Radioreporter Jean Helene (48) van de Franse wereldomroep (Radio France Internationale) stond buiten het politiehoofdkwartier van Abidjan te wachten om wat activisten te interviewen. Zo ver kwam het spijtig niet voor hem. Hij was op slag dood.

Een diplomaat van de Franse ambassade verklaarde: "Hij had een agent verzocht om zijn baas mee te delen, dat hij wat mensen van de oppositie wilde interviewen als die vrij zouden komen. Een meerdere zei de agent daarop de journalist weg te werken. De agent nam hem echter letterlijk en schoot Helene neer. De politieagent werd ontwapend en door collega's gearresteerd. Hij is ondervraagd."

De Franse president Jacques Chirac beschreef het incident als een 'sluipmoord' en riep de Ivoriaanse autoriteiten op tot het doen van een volledig onderzoek.

In de voormalige Franse kolonie is het sinds een jaar onrustig na een mislukte staatsgreep tegen de regering van President Laurent Gbagbo. Er is in het land een Franse vredesmacht van 3800 man aanwezig ter stabilisatie. Franse journalisten zijn er niet geliefd, zij zouden 'pro-rebellen' zijn.