Eerwraak in Iran kost 45 jonge vrouwen het leven

Wisp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Iran zijn in twee maanden tijd 45 vrouwen vermoord uit eerwraak. Dat gebeurde in provincie Khusistan. Volgens een medewerkster van de provinciale gouverneur betreft het de periode maart tot mei; geen van de misdaden is uiteindelijk voor de rechter beland. In de provincie zouden de pre-islamitische tradities weer ingevoerd zijn.

De 45 vermoorde meisjes waren alle jonger dan twintig jaar en behoorden allemaal tot één stam. De moorden werden uitgevoerd door hun vader, oom, broer of neef. Er is geen hoorzitting van een rechter geweest of iets anders. Ze vermoordden de meisjes en verbrandden de identiteitskaarten. Aangezien er geen concrete wetten zijn om dit te bestrijden, gaan de daders meestal vrijuit, aldus de medewerkster van de gouverneur.

De redenen voor eerwraak kunnen verschillend zijn: een meisje kan vermoord worden omdat ze niet akkoord gaat met een gearrangeerd huwelijk. Een andere reden is de overtreding van de strenge islamitische kledingvoorschriften of het hebben van contacten met mannen die niet tot de familie behoren.

Een ander groot probleem in Khusistan is verkrachting binnen de familie. Het bureau van de gouverneur heeft recent 18 klachten van verkrachting van meisjes van 12 tot 14 jaar ontvangen.