Welzijnswerkers inzetten tegen treinvandalen

Om de overlast op in de trein tussen station Hoorn en station Kersenboogerd in de kop van Noord-Holland tegen te gaan, wil de gemeente Hoorn welzijnswerkers inzetten. Die moeten in gesprek gaan met de daders van agressief gedrag. Hoorn wil daarom van de spoorwegpolitie de namen hebben van de raddraaiers. Nog niet bekend is of dat volgens de privacyregels is toegestaan. De gesprekken zouden moeten worden gevoerd door welzijnswerkers van onder meer de Brijderstichting.

De groep die voor overlast zorgt, wordt dank zij de samenwerking tussen de Nederlandse Spoorwegen en de gemeente steeds kleiner, zegt de Hoornse burgemeester O. van Veldhuizen. De groep schat hij qua grootte op twintig tot dertig personen. Waar ze vandaan komen, is niet bekend. De burgemeester denkt dat het gaat om drugsverslaafden, hangjongeren 'en een enkele hangoudere'.

Het grootste probleem op de lijn Hoorn-Kersenboogerd zijn de vele zwartrijders met hun agressieve gedrag in en rond de trein. Vorige maand werd een conductrice met een stoeptegel op het hoofd geslagen nadat ze een passagier had gesommeerd zijn voeten van de bank te halen. De dader daarvan werd onlangs gearresteerd dankzij camera-beelden.