Curaçao gebukt onder drugs en armoede

Het gaat niet goed met Curaçao. Zo worden steeds meer mensen armen, terwijl een klein groepje rijken alsmaar rijker wordt. Op dit moment leeft meer dan de helft van de bevolking van Curaçao onder de armoedegrens. Bovendien geven ramingen aan dat zeker eenderde van de economie van het eiland draait op de drugshandel. De sociale verbanden in de wijken zijn totaal verstoord door de invloed van de drugshandel en de massale uittocht naar Nederland. Dit meldt de krant Trouw.

Zo is er in de arme wijken op het eiland een dubieus leensysteem. Dit is gerealiseerd door de plaatselijke dealers. Het komt er op neer dat de dealers, die zich 'bankiers' noemen, bonnen uitgeven, waarmee de burgers in winkels kunnen betalen. Blijken de burgers de bonnen niet terug te kunnen betalen, dan moeten ze noodgedwongen in de cocaïnesmokkel gaan werken.

Verder moeten veel scholen noodgedwongen hun deuren sluiten de, wegens een gebrek aan leerlingen. Meer dan de helft van de leerplichtigen verlaat de school vroegtijdig. Één op de drie mensen is werkloos en twinig procent is niet verzekerd tegen ziektenkosten.