Hondsdolheid geconstateerd bij Franse peuter

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vakantie in verre oorden is duidelijk niet zonder risico. Zo heeft een driejarig kind uit Lyon tijdens een vakantie in Gabon hondsdolheid opgelopen, doordat ze daar door een hond was gebeten.

De gezondheidsdiensten van het Franse departement Rhône doen er nu alles aan om kleuters, onderwijzend personeel, familie en anderen uit de directe omgeving van het kind op te sporen, zodat ze tegen de dodelijke ziekte kunnen worden ingeënt. Het zoeken wordt echter bemoeilijkt doordat de scholen in die regio nu dicht zijn vanwege de herfstvakantie, waardoor er veel mensen nu niet thuis zijn.

De autoriteiten benadrukken de noodzaak voor snelle medische controle; een besmetting die lijdt tot de openbaring van de ziekte, lijdt ook vaak tot de dood. Overigens zijn de gevallen waarbij de ziekte van mens op mens wordt doorgegeven vrij zeldzaam. Het doorgeven van de ziekte gaat vaak via speekselcontact, of bijvoorbeeld door krabben of bijten.


Het jongetje zelf ligt sinds dinsdag in het ziekenhuis. De gezondheidssituatie van de peuter wordt omschreven als "ernstig". In Frankrijk is dit het eerste geval van hondsdolheid, overgedragen van een dier op een mens, sinds 1924.

Wereldwijd sterven er jaarlijks 30.000 mensen aan hondsdolheid, maar in grote delen van het Westen is de ziekte erg zeldzaam, omdat de meeste honden er tegen zijn ingeënt. Recentelijk werd nog bekend dat er in de VS een meisje besmet werd door de beet van een vleermuis, maar zo'n gebeurtenis is helemaal een zeldzaamheid.