Oorzaak gasexplosie Den Haag bekend

De oorzaak van de explosie in de Herman Costerstraat in Den Haag op 28 juni dit jaar blijkt te zijn veroorzaakt door vrijgekomen propaangas. Dit gas is vrijgekomen uit een gasbrander tijdens het smelten van goud. Dit maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

In de kelder van het pand was een goudsmederij, vlak voor de ontploffing werd er nog goud gesmolten. Hierbij werd een brander gebruikt die was aangesloten op een fles met propaangas. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde vast dat tijdens dit proces het gas vrij is gekomen, waarop het explodeerde.

Bij de explosie zijn zestien mensen gewond geraakt. Enkele uren na de explosie werd nog een jongentje van tien jaar oud onder het puin vandaan gehaald. Een snackbar, twee winkels en vier bovenwoningen raakten zwaar beschadigd door de explosie.

Burgemeester Deetman verklaarde vlak na het ongeval dat de explosie in de kelder van de snackbar was ontstaan. Er zou uit een leiding zoveel gas zijn gestroomd dat er onder grote druk een ontploffing zich had voorgedaan.

Ook werd gesuggereerd dat de ontploffing veroorzaakt was door de slechte staat van de gasleidingen en het illegaal aftappen van gas. Het NFI en TNO waren er echter al snel achter dat de oorzaak ergens anders lag.