Zware kritiek op bewijsmateriaal Irak

Irak Het rapport over het verzamelde bewijsmateriaal, dat gebruikt is voor de rechtvaardiging van de oorlog, staat vol met vernietigende kritiek op diverse Amerikaanse overheidsinstanties. Dat schrijft de commissie voor Inlichtingen van de Amerikaanse Senaat, aldus de Washington Post. De krant baseert zich op enkele leden van deze commissie.

Met name de Amerikaanse inlichtendienst CIA en haar directeur Tenet moeten het ontgelden in het rapport. De commissieleden is enorm verbijsterd over de grote hoeveelheden indirecte bewijzen en twijfelachtige informatie, die de CIA aandroeg om het vermeende gevaar van het bewind van Saddam Hussein aan te tonen.

De Amerikaanse regering baseerde zich op de inlichtingen van de CIA. Ze bleef steeds volgehouden dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte en dat hij connecties had met het terroristennetwerk al-Qaeda. Sinds in mei de oorlog door Bush officieel ten einde verklaard is, zijn hier nog altijd geen onomstotelijke bewijzen voor gevonden.

The Washington Post meldt tevens dat de Senaatscommissie onderling sterk verdeeld is over de kwestie wie eindverantwoordelijk moet dragen voor het falende inlichtingebeleid. De Democratische senatoren wijzen de beschuldigende vinger naar Bush, terwijl de Republikeinse commissieleden de CIA verantwoordelijk houden. De inlichtingendienst en het Witte Huis hebben elkaar de afgelopen maanden over en weer beschuldigd van het gebruik van onjuiste informatie over Irak.