Christie's verborg naziverleden van schilderij

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bekende veilingshuis Christie's heeft met opzet belangrijk informatie achtergehouden over een schilderij van de Nederlandse oude meester Jacob Duck. Bij het ontdekken van de herkomst heeft het Britse veilinghuis met opzet verzuimd de autoriteiten van de kunstmarkt of de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar in te lichten. Dit val te lezen in de Britse krant The Guardian.

Het uitkomen van dit nieuws is voor nabestaanden van de oorspronkelijk joodse eigenaren de aanleiding geweest om Christie's voor de rechter te slepen. De Britse krant heeft de familie opgespoord.

The Guardian schrijft dat nazi's het zeventiende eeuwse doek in 1937 stalen van Ulla en Moritz Rosenthal, die later in het concentratiekamp om het leven zijn gekomen. Het handelen in door nazi's gestolen schilderijen is 'not done' in de kunstwereld. Christie's heeft altijd beweerd dat ze er naar streeft de kunstwerken bij hun rechtmatige eigenaren te doen toekomen.

De krant zegt echter dat internationale documenten en e-mails tussen medewerkers van het veilinghuis aantonen dat er in dit geval nooit sprake van is geweest. Er zou door het veilingshuis geen enkele poging gedaan zijn om in contact te komen met nazaten van de Rosenthals.

Intussen heeft Christie's in plaats daarvan het schilderij geretourneerd aan Carl Schunemann, een Duitse verzamelaar en goede klant van het veilinghuis. Die wilde het doek inbrengen op de veiling van juli 2000 in Londen in de hoop dat het ongeveer 60.000 pond (86.000 euro) zou opbrengen, meldde The Guardian.