Chinees cel in wegens "internetcriminaliteit"

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat persvrijheid in landen als China nog ver weg is bleek andermaal. Een Chinese man moet van de rechter drie jaar de cel in vanwege zijn "criminele gedrag" op internet. Hij zou ruim 150 kritische artikelen op diverse fora en andere sites op internet hebben geplaatst, waarin hij zich negatief uitliet over de Chinese overheid. Het was de Franse organisatie Reporters zonder Grenzen die dit feit wereldkundig maakte.

De man, Luo Yongzhong, werd veroordeeld, omdat hij met zijn artikelen volgens de rechter "een bedreiging vormde voor de samenleving." Behalve de Reporters zonder Grenzen heeft ook de New Yorkse persvrijheidsorganisatie CPJ het vonnis veroordeeld en gepleit voor de onmiddelijke vrijlating van Yongzhong.

In een poging ook controle te houden over de mensen die zich op het internet begeven, heeft de Chinese overheid sinds enige jaren een speciale politie eenheid, die de taak heeft "internetcriminelen" op te sporen en buitenlandse websites te blokkeren die de Chinese regering en het volk "onwelvallig" zouden zijn.