Israël gaat nederzettingen uitbreiden

Irakees en GoldaM hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks het feit dat Israël de routekaart voor de vrede heeft ondertekend, waarin staat dat het aantal nederzettingen op Palestijns grondgebied moet worden verminderd, gaat het land meer huizen bouwen waar het niet mag. Zo is Israël van plan om meer dan 320 nieuwe huizen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Israël wil twee bestaandenederzettingen uitbreiden, eentje in het noorden van de Westoever, en eentje dichtbij Jeruzalem.

Een organisatie, die strijdt voor de vrede in Israël, meldt dat het land dit jaar alleen al permissie gaf voor de bouw van ruim 1600 huizen in de Palestijnse gebieden. In de zogeheten routekaart voor de vrede staat juist dat dit niet is toegestaan

De Israëlische regering is echter van mening dat er huizen gebouwd moeten worden om "de natuurlijke groei" van de naar schatting 150 nederzettingen aan te kunnen.

Opnieuw aanslag op kolonisten gepleegd


Intussen heeft er vannacht zich een incident voorgedaan in de plaats Netzarim, gelegen op de Gazastrook. Daar schoot een Palestijn zeker drie kolonisten dood en verwondde twee anderen. Één van de twee gewonden zou in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. De schutter werd even later door het leger gedood.

De aanslag is inmiddels door zowel Hamas als de Islamitische Jihad opgeëist. De twee extremistische organisaties hebben voor deze aanslag een samenwerkingsverband gesloten.

Eerder vanochtend vond er al een incident plaat. Hierbij schoot het Israëlische leger een Palestijn dood, die een konvooi zou hebben aangevallen. Bij deze aanval raakten twee soldaten gewond. Door het geweld van de afgelopen weken is het vredesproces vastgelopen.