Boycot Bos 'commissie-stiekem' leidt mogelijk tot opheffing

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PvdA-leider Wouter Bos heeft gisteren geweigerd om aan te schuiven bij een overleg van de commissie inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de wandelgangen 'commissie-stiekem' genoemd. De commissie zou geheime aspecten over de kwestie-Mabel Wisse Smit te horen krijgen, maar Bos wilde daar pas na het Kamerdebat van aanstaande donderdag over vergaderen.

Informatie die in de commissie besproken wordt, mag door de deelnemers niet openbaar worden gemaakt. Bos vindt dat zoiets zijn handen te veel bindt met oog op het Kamerdebat. Hij wil wel vergaderen, maar pas na het debat.

CDA-leider Maxime Verhagen is uiterst ontstemd over de weigering van Bos. In de 'commissie-stiekem' zitten alleen de fractieleiders van de grote politieke partijen (CDA, VVD en PvdA). De commissie is door de Kamer aangesteld om zo de AIVD te kunnen controleren.

Verhagen liet in Den Haag Vandaag weten dat als Bos niet komt opdagen, hij de commissie opblaast. Het heeft dan geen zin meer, volgens hem. Consequentie is wel dat de Kamer dan helemaal geen geheime info meer kan inzien van de AIVD.